Onze vloeren

Traditionele parketvloeren

Traditionele parketvloeren behoren tot de oudste vorm van parket vloeren en is onze specialiteit. Ambachtelijke tapis of Bourgogne vloeren, zoals ze ook genoemd worden, kunnen in elk gewenst patroon gelegd worden en gaan een leven lang mee.

De achtergrond

Van origine waren dergelijke vloeren alleen bereikbaar voor de adel en de welgestelde burger. Van oorsprong ligt het dan ook in vele paleizen en koopmanshuizen. Het vormt een waar stijlkenmerk in het interieur. Tegenwoordig is het breder bereikbaar en is het een tijdloze houten vloeren die uw interieur verrijkt.

Voordelen traditionele parket vloer

Op de eerste plaats gaat een traditionele tapis vloer een levenslang mee en heeft het een tijdloos karakter. Het is een ware investering voor uw interieur. Een tapis vloer slijt nauwelijks en goed onderhouden blijft deze in lengte van dagen mooi. Heeft de vloer een keer flink onderhoud nodig of moet er een reparatie aan plaats vinden, dan kan dit. Een tapis vloer kan tot 4 keer geschuurd worden en als nieuw gemakt kan worden.

Vanuit technisch oogpunt

Zowel het hout als de legmethode ademen ambacht, elke stap sluit nauw aan bij de volgende en eisen zorg en aandacht. Nadat de basisvloer geschikt is gemaakt voor verlijming van de spaanplaat- of mozaïek worden de parketdelen plankje voor plankje geplaatst en vast geschoten en tot in detail passend gemaakt wordt. Vervolgens wordt de vloer nauwkeurig afgewerkt middels meerdere schuurgangen en het gebruik van vloeibaar hout om de spijkergaatjes en mogelijke volledig te dichten. Tot slot wordt de vloer afgewerkt met een lak of olie.

Houtsoorten en patronen

Tapis vloeren zijn verkrijgbaar in 40 verschillende houtsoorten. Elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling en eigenschappen. Eikenhout is de meest gebruikte houtsoort en kan op vele manieren bewerkt worden, andere houtsoorten zoals maple, afzelia, teak of wengé behoeven vaak alleen maar benadrukt te worden met de juiste afwerking.

Al deze houtsoorten zijn in tal van patronen te leggen. Een visgraat of Hongaarse punt zijn de bekendste, maar denk ook aan de mogelijkheden van een vlecht- of blokpatroon, ladder verband, Weense punt of een Versaille tegel. Kortom er zijn nagenoeg eindeloze combinaties te malen met tapis vloeren

Lak of olie

Het sluitstuk van het ambacht is de afwerking van de vloer. In grote lijnen kan men kiezen uit lak of olie. Beide vloeren hebben hun eigen voordelen op de verschillende houtsoorten. Olie beschermt de vloer in het hout. Het geeft een heel natuurlijk en mat effect. Olie is een open porie structuur en zal gevoed moeten worden. Daarom vergt een olie vloer iets meer onderhoud. Een ander voordeel is dat olie makkelijk lokaal bijgewerkt kan worden. Een lakafwerking geeft bescherming op het hout en geeft bescherming door het hout af te sluiten. Lak kent daarom groot onderhoudsgemak. Sommige houtsoorten laten zich erg fraai benadrukken door het gebruik van lak. Lak behoeft professionele behandeling bij beschadiging en laat zich minder makkelijk lokaal bijwerken.

Traditionele parket vloeren en vloerverwarming

Tapis vloeren zijn uitstekend te combineren met vloerverwarming. Nagenoeg alle houtsoorten, op een enkeling na, renderen en gedragen zich goed met vloerverwarming, vloerverkoeling of warmte-win installaties. De manier van leggen maakt dat een tapis vloer een zeer stabiele vloer is. De vloer zal nauwelijks reageren op normale schommelingen van de luchtvochtigheid.

Planken vloeren

Planken vloeren zijn puur natuur en tijdloos. Hoe ouder ze zijn des te mooier ze worden. Een plank met de juiste uitstraling is een verrijking voor uw interieur. 

Verschillende oppervlakte behandelingen geven verschillende sferen aan een plank. Of je nu kiest voor een tijdloos elegante plank zonder knoesten of een robuuste plank met een knoesten en een geschaafd oppervlakte, met een plank kan je nooit mis gaan in je interieur. Foto)

Van Apeldoorn en Faber Hout levert stroken van 9 centimeter breed (foto)

Extra brede planken

Naast traditionele vloeren heeft Van Apeldoorn & Faber Hout een tweede specialiteit, extra brede vloerdelen. Waar de meest gangbare planken vloeren tot 240mm breed zitten kunnen wij tot maar liefst 600mm brede planken vloeren gaan. Daarnaast kunnen wij ook reuze walvisgraat vloeren leveren en Hongaarse punten. 

Vraag naar de mogelijkheden…

Visgraat vloeren

Naast planken zijn is het visgraat motief de meest gelegde vloer onder de patroon vloeren. Visgraten komen er in alle soorten en maten. Van klassiek tot modern en van een strakke tot (zwaar) verouderd. Neem vooral een kijkje in onze galerij.

Hongaarse punt vloeren

Een uiterst elegant patroon wat sterk verwant is aan de visgraat, maar toch een compleet ander beeld van de vloer geeft. Dankzij de rechte lijnen creëert het een strakke uitstraling en geeft het een mooi lichtspel over de vloer.

 • HP 1 (traditioneel zonder vellingkant)
 • HP 2 Traditioneel zonder vellingkant en verouderd)
 • HP 3 modern met velling kant
 • HP 3 modern met velling kant

Bijzondere patroon vloeren

Traditionele parket vloeren kunnen bijna in elke vorm gelegd worden. De twee wereldwijde referenties die het meest tot de verbeelding spreken zijn het Paleis in Versaille en de Hermitage in Sint Petersburg. Bijzondere patronen vormen een bijzondere basis voor elk interieur. De mogelijkheden zijn ongekend groot. Daarom beperken wij ons tot een aantal moderne klassiekers.

 • patroon 1 Versaille paneel
 • Patroon 2 vlecht patroon 1 Versailles zonder band
 • Patroon 3 vlecht patroon 3 basket weave
 • Patroon 3 blokpatroon
 • Patroon 4 engels verband / Hollandsch verband
 • Patroon 5 kubus
 • Patroon 6 mansion weave

Exotische houtsoorten

Tegenwoordig zijn verreweg de meeste vloeren die wij leggen van eiken hout. De redenen hiervan zijn is dat er goed aan verantwoord hout te komen is en eiken sterk is en makkelijk laat bewerken. Ook de opkomst van allerlei kleur oliën heeft de exotische houtsoort naar de achtergrond gebracht. Echter zijn er naast eiken hout nog 40 houtsoorten die zich uitstekend lenen voor een vloer. Deze exoten hebben allemaal een eigen karakter en hun eigen esthetische overkomen. Veelal ademen ze een vorm van luxe uit die met eiken niet haalbaar. Wij van Van Apeldoorn & Faber Hout hebben een keur an exoten in het programma en kunnen hier tal van patronen van maken. Of het nu gaat over het robijn rode afzelia, een diep donkere wengé of een lichte maple vloer, wij kunnen er een vloer van maken.

Dinesen

Al bijna 1 decennium is Van Apeldoorn & Faber Hout trots Dinesen Certified Craftsmen. Dinesen heeft wereldfaam verkregen met haar majestueuze douglas vloeren en brede eiken delen. Het 120 jaar oude familiebedrijf is hierin ongeëvenaard en zijn een ijkpunt voor Deens design. Lees meer…

Trappen

Van Apeldoorn & Faber Hout heeft in de loop der jaren niet alleen vele vloeren gelegd, maar ook erg veel ervaring opgedaan met het bekleden of renoveren van trappen met hout. In principe kan elke vloer doorgetrokken op de trap. 

Voordelen houten trap bekleding:

 1. Onverslijtbare duurzame trap
 2. Uniformiteit met uw vloer
 3. Één aanspreekpunt 

Open trap
Open trappen kunnen op twee manieren bekleed worden, geweten alleen de bovenkant of rondom volledig met hout bekleed. Wanneer alleen de bovenkant bekleed kunt u de andere delen afschilderen

Dichte trap 
Dichte trappen kunnen op twee manieren bekleed worden, te weten alleen de bovenkant of bovenkant en stootbord. Wanneer u kiest voor alleen de bovenkant kunt u het stootbord in elke gewenste kleur schilderen, maar u kunt er ook voor kiezen om deze met hout af te werken en uniform mee te laten lopen.

Blok trap
Een bloktrap wordt de trede en het stootbord bekleed met hout. De rechte hoek in de trap geeft een strak effect aan het geheel.

Custom trap bekleding 
In principe is elke trap die wij afleven maatwerk. Maar soms komen we wel hele bijzondere trappen tegen en ook hier draaien wij onze handen niet voor om om deze volgens uw wens te bekleden. Heeft u een bijzondere trap? Laat het ons weten en we gaan graag het gesprek met u aan.

Onze mogelijkheden

Meer weten over de perfecte houten vloer voor uw woning of bedrijf? Maak gerust een afspraak voor een bezoek aan onze showroom of neem voor meer informatie contact met ons op.

Schuiven naar boven